KobiecePorady.pl

Przepisy na smaczne potrawy ze szpinakiem na obiad i deser

Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, zawiera również potas, kwas foliowy, magnez, witaminę K oraz C, a także witaminy z grupy B. Ma właściwości przeciwnowotworowe ,przeciwmiażdżycowe, obniża podatność na stres i ciśnienie. Jak w przypadku większości warzyw najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnujmy z mrożonek. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Bardzo dobrze smakuje z serami i owocami. Ze szpinakiem możemy przyrządzić mnóstwo zielonych pyszności! Może to być tarta ze szpinakiem, sos do makaronu, pyszna przekąska lub wspaniałe zielone ciasto z granatem na deser.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Jak wykorzystać mięso z rosołu?

    Często zdarza się ,że nie mamy co zrobić z mięsem z rosołu, bo albo już mamy przygotowane drugie danie albo zwyczajnie takiego mięsa nie lubimy. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele. Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie oddzielonego od kości mięsa, by można je było wykorzystać w przyszłości. Takie gotowane mięso idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, pasztecików, naleśników a także jako główny składnik potrawki z kurczaka.

  • Kilka ciekawostek i przepis na kwas chlebowy

    Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba. Bardzo popularny jest w Rosji i na Ukrainie, a i u nas w Polsce ma coraz więcej zwolenników. Jego dużą zaletą jest to, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Kwas chlebowy jest znakomitą alternatywą dla sztucznie słodzonych napojów. Jakby tego było mało, to posiada mnóstwo cennych składników, które działają na korzyść naszego organizmu. Jest niesamowicie zdrowy: wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, pomaga w leczeniu wielu dolegliwości.

  • Kilka ciekawostek i przepis na kwas chlebowy

    Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba. Bardzo popularny jest w Rosji i na Ukrainie, a i u nas w Polsce ma coraz więcej zwolenników. Jego dużą zaletą jest to, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Kwas chlebowy jest znakomitą alternatywą dla sztucznie słodzonych napojów. Jakby tego było mało, to posiada mnóstwo cennych składników, które działają na korzyść naszego organizmu. Jest niesamowicie zdrowy: wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, pomaga w leczeniu wielu dolegliwości.

  • Przepisy na pyszne i aromatyczne leczo

    Leczo to węgierska tradycyjna potrawa, która jest znana także w innych krajach na przykład na Słowacji, w Czechach i Niemczech. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Jest to proste i smaczne danie z dużą ilością warzyw. Najlepiej robić je w lecie, korzystając ze świeżych i aromatycznych warzyw, a następnie odpowiednie porcje można zamrozić i cieszyć się smakiem leczo również w jesieni i w zimie. Nic nie stoi na przeszkodzie by urozmaicić to danie swoimi ulubionymi dodatkami na przykład cukinią, pieczarkami i boczkiem ale warto choć raz przygotować tradycyjne węgierskie leczo.