TARTA ZE SZPINAKIEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- opakowanie 275 g ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 duży pomidor
- mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
- 1 jajko
- szczypta skórki z cytryny
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii
Sposób przygotowania:
1. Szpinak płuczemy, suszymy, wkładam do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewamy aż zwiędnie, wykładamy na sitko i po ostudzeniu odciskamy z wody.
2. Do miski wkładamy ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy łyżką.
3. Na dużą blaszkę, na papierze do pieczenia, kładziemy ciasto francuskie. Wykładamy nadzienie z pominięciem brzegów, układamy plasterki pomidorów, posypujemy suszonym oregano, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Tartę posypujemy posiekaną natką.
SOS SZPINAKOWY DO MAKARONU
Składniki:
- 200 g szpinaku (mrożony lub świeży poszatkowany)
- 100 ml śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 100-150 g sera gorgonzola
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek, na niewielkiej ilości masła, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje woda.
2. Następnie dodajemy śmietanę, pokruszony ser i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, na koniec doprawiamy.3. Podajemy z ugotowanym makaronem.
stocksnap.io
ROLADA ZE SZPINAKU Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki:
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 200 g wędzonego łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- 250 g serka kremowego śmietankowego
- 3 łyżeczki chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Szpinak wkładamy na patelnie i podgrzewamy do rozmrożenia. Dodajemy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażamy chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy.
2. Dodajemy do niego roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, mieszamy łyżką, na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka.
3. Masę szpinakową wykładamy do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 20 minut.
4. Po tym czasie wykładamy ciasto na lnianą ściereczkę, delikatnie ściągamy papier do pieczenia i ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia.
5. Serek śmietankowy mieszamy z chrzanem, a następnie smarujemy nim ciasto. Na serek wykładamy płaty łososia, a potem wszystko razem ciasno zwijamy w roladę.
6. Roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
CIASTO LEŚNY MECH
Składniki na tortownicę 21 cm:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
- 320 ml cukru
- 320 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 owoc granatu
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujemy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą, białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy na najniższych obrotach.
3. Dodajemy szpinak i delikatnie łączymy.
4. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty na wysokości ¾ ciasta.
5. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na grubsze ciasto. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto cieńsze i posypujemy owocem granatu.
stocksnap.io