OPONKI SEROWE
Składniki na około 35 sztuk:
- 500g sera półtłustego
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250ml kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia ,najlepiej olej rzepakowy
- mały kieliszek spirytusu, który dodajemy do zimnego oleju
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser mielimy w maszynce do mielenia lub po prostu kupujemy już zmielony.
2. Mąkę przesiewamy, wysypujemy na blat, dodajemy ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę.
3. Zagniatamy ciasto. Gotowe oprószamy mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 1-1,5cm.
4. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, a na środku wykrawamy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Pozostałe okrawki i kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem ponownie zagniatamy i od nowa wycinamy oponki.
5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
6. Oponki układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
7. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
OPONKI Z POSYPKĄ CYNAMONOWĄ PIECZONE W PIEKARNIKU
Składniki:
- 400g sera twarogowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g miękkiego masła
Posypka:
- *3-4 łyżki rozpuszczonego
- *1/3 szklanki cukru
- *łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wycinamy kółka.
3. Oponki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.5. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
Fotek @ depositphotos.com
OPONKI DROŻDŻOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY
Składniki na około 20 sztuk:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- W niedużym garnuszku rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru. Zalewamy ¼ szklanki letniego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodajemy 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut by rozczyn zaczął pracować.
- Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy rozczyn i pozostałe składniki.
- Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.
- Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
- Wyrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat lub na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawamy oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy oponki.
- Odkładamy je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu smażymy oponki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
- Po usmażeniu odkładamy na bibułkę lub ręcznik papierowy.
- Oponki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
stocksnap.io