Wielu z nas oponki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Dla dzieci to też doskonały podwieczorek, w szczególności gdy mamy jeszcze innych małych gości. Pyszne, pulchne, cieplutkie, niekłopotliwe przy jedzeniu, nie brudzą rączek i takie w sam raz na kilka kęsów. Skusi się nie tylko dziecko, ale i nastolatek i dorosły.
Alga38 @ depositphotos.com
OPONKI SEROWE
Składniki na około 35 sztuk:
- 500g sera półtłustego
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250ml kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia ,najlepiej olej rzepakowy
- mały kieliszek spirytusu, który dodajemy do zimnego oleju
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser mielimy w maszynce do mielenia lub po prostu kupujemy już zmielony.
2. Mąkę przesiewamy, wysypujemy na blat, dodajemy ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę.
3. Zagniatamy ciasto. Gotowe oprószamy mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 1-1,5cm.
4. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, a na środku wykrawamy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Pozostałe okrawki i kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem ponownie zagniatamy i od nowa wycinamy oponki.
5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
6. Oponki układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
7. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
OPONKI Z POSYPKĄ CYNAMONOWĄ PIECZONE W PIEKARNIKU
Składniki:
- 400g sera twarogowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g miękkiego masła
Posypka:
- *3-4 łyżki rozpuszczonego
- *1/3 szklanki cukru
- *łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wycinamy kółka.
3. Oponki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.5. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
Fotek @ depositphotos.com
OPONKI DROŻDŻOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY
Składniki na około 20 sztuk:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- W niedużym garnuszku rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru. Zalewamy ¼ szklanki letniego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodajemy 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut by rozczyn zaczął pracować.
- Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy rozczyn i pozostałe składniki.
- Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.
- Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
- Wyrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat lub na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawamy oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy oponki.
- Odkładamy je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu smażymy oponki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
- Po usmażeniu odkładamy na bibułkę lub ręcznik papierowy.
- Oponki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
stocksnap.io
Powiązane artykuły
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Przepis na świąteczny jabłecznik z wiórkami kokosowymi
Moja rodzina uwielbia ciasta z jabłkami. Nie wyobrażamy sobie zatem świąt Wielkanocy bez tego ciasta. Aby nieco urozmaicić tradycyjną formę jabłecznika, posypuję go na wierzchu wiórkami kokosowymi. To daje naprawdę przepyszne połączenie. Tak więc dziś zapraszam na kawałek świątecznego jabłecznika z wiórkami kokosowymi.
-
Pudding z nasion chia, kiwi i banana
Lekki, zdrowy, wegański pudding, z nasion chia połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego.
Kamila
Pudding z nasion chia, kiwi i banana 2018-04-16 08:12:38 2018-03-22 17:14:47