OWOCE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
- 3 duże dojrzałe brzoskwinie
- 1 banan
- 2 gruszki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 60 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca lub innych
- 1/3 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy gniazda nasienne lub pestki i kroimy w ósemki.
2 .Orzechy bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki i dodajemy płatki owsiane, mąkę, masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy rozcierając palcami.
3. Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm smarujemy masłem i umieszczamy w nim owoce.
4. Na wierzch równomiernie rozsypujemy przygotowaną kruszonkę.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25-30 minut na złoty kolor.
6. Możemy użyć innych owoców w zależności od pory roku i dostępności. Mogą być same jabłka.
PLACUSZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Składniki na około 25 placków:
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 2,5 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane mieszamy z maślanką i odstawiamy na 15 - 30 minut.
2. Dodajemy jajka, rozpuszczone masło i dobrze mieszamy.
3. Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy i odstawiamy, by ciasto odpoczęło, na około 10 minut.
4. Smażymy na średnim ogniu, nalewając cienką warstwę ciasta. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podajemy z syropem klonowym, owocami lub dżemem.
Bhofack2 @ depositphotos.com
KULECZKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
- 250g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3-4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 500g płatków owsianych
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych lub drobno zmielone orzechy do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy tłuszcz, cukier, kakao i mleko.
2. Wsypujemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i studzimy.
3. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub orzechach.
4. Chłodzimy w lodówce. Kulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinne chłodzenie w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta.
DESER Z OWOCAMI, PŁATKAMI OWSIANYMI I BAKALIAMI
Składniki na 2 porcje:
- duży, gęsty jogurt naturalny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki ulubionych orzechów
- 4 łyżki płatków owsianych
- banan, 2 kiwi, nektarynka, borówki amerykańskie, maliny lub inne dostępne owoce
Sposób przygotowania:
1. Nasiona słonecznika, posiekane orzechy, płatki owsiane podpiekamy na suchej patelni.
2. Jogurt mieszamy z miodem.
3. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.
4. W szerokich szklankach układamy warstwę owoców, następnie polewamy jogurtem i posypujemy płatkami owsianymi. Układamy dwie warstwy.
stocksnap.io