Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, zawiera również potas, kwas foliowy, magnez, witaminę K oraz C, a także witaminy z grupy B. Ma właściwości przeciwnowotworowe ,przeciwmiażdżycowe, obniża podatność na stres i ciśnienie. Jak w przypadku większości warzyw najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnujmy z mrożonek. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Bardzo dobrze smakuje z serami i owocami. Ze szpinakiem możemy przyrządzić mnóstwo zielonych pyszności! Może to być tarta ze szpinakiem, sos do makaronu, pyszna przekąska lub wspaniałe zielone ciasto z granatem na deser.
nata_vkusidey @ depositphotos.com
TARTA ZE SZPINAKIEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- opakowanie 275 g ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 duży pomidor
- mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
- 1 jajko
- szczypta skórki z cytryny
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii
Sposób przygotowania:
1. Szpinak płuczemy, suszymy, wkładam do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewamy aż zwiędnie, wykładamy na sitko i po ostudzeniu odciskamy z wody.
2. Do miski wkładamy ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy łyżką.
3. Na dużą blaszkę, na papierze do pieczenia, kładziemy ciasto francuskie. Wykładamy nadzienie z pominięciem brzegów, układamy plasterki pomidorów, posypujemy suszonym oregano, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Tartę posypujemy posiekaną natką.
SOS SZPINAKOWY DO MAKARONU
Składniki:
- 200 g szpinaku (mrożony lub świeży poszatkowany)
- 100 ml śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 100-150 g sera gorgonzola
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek, na niewielkiej ilości masła, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje woda.
2. Następnie dodajemy śmietanę, pokruszony ser i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, na koniec doprawiamy.3. Podajemy z ugotowanym makaronem.
stocksnap.io
ROLADA ZE SZPINAKU Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki:
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 200 g wędzonego łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- 250 g serka kremowego śmietankowego
- 3 łyżeczki chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Szpinak wkładamy na patelnie i podgrzewamy do rozmrożenia. Dodajemy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażamy chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy.
2. Dodajemy do niego roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, mieszamy łyżką, na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka.
3. Masę szpinakową wykładamy do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 20 minut.
4. Po tym czasie wykładamy ciasto na lnianą ściereczkę, delikatnie ściągamy papier do pieczenia i ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia.
5. Serek śmietankowy mieszamy z chrzanem, a następnie smarujemy nim ciasto. Na serek wykładamy płaty łososia, a potem wszystko razem ciasno zwijamy w roladę.
6. Roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
CIASTO LEŚNY MECH
Składniki na tortownicę 21 cm:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
- 320 ml cukru
- 320 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 owoc granatu
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujemy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą, białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy na najniższych obrotach.
3. Dodajemy szpinak i delikatnie łączymy.
4. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty na wysokości ¾ ciasta.
5. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na grubsze ciasto. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto cieńsze i posypujemy owocem granatu.
stocksnap.io
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
Kamila
Pieczona frittata z warzywami i ricottą 2016-10-13 14:07:58 2016-10-12 12:38:20