Muffinki to ciastka w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami jak i wytrawnymi. Bardzo popularne są w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce również coraz chętniej je przygotowujemy, ale cóż się dziwić skoro składniki na nie zwykle mamy w domu, są poręczne i dzieci chętnie po nie sięgają, zawsze się udają a przepisów jest tak wiele, że każdy znajdzie swój ulubiony. Koniecznie należy wspomnieć o papilotkach, które są tak atrakcyjne, że aż się proszą o ich kupienie. Dla tych, którzy nie posiadają specjalnej formy do pieczenia muffinków też nie powinno być kłopotu – wystarczy zakupić wielorazowe foremki silikonowe. Bardzo ważna rada- wszystkie składniki spożywcze, których użyjecie do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową!
Belchonock @ 123rf.com
MUFFINY BARDZO CZEKOLADOWE
Składniki na 12-15 sztuk:
- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 2 duże jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 g miałkiego brązowego cukru
- 85 g masła, roztopionego
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
2. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło.
3. Mieszamy zawartość naczyń do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, do nich nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
MUFFINY MARMURKOWE
Składniki na 12-15 sztuk:
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
3. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy tylko do połączenia składników.
4. Następnie dzielimy ciasto na 2 części, do jednaj dodajemy kakao i mieszamy.
5. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy na zmianę ciemne i jasne ciasto.
6. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.
stocksnap.io
MUFFINKI KAKAOWE Z BUDYNIEM
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 170 ml mleka
- szczypta soli
- ulubiony budyń i 400 ml mleka
Sposób przygotowania:
1.Budyń z cukrem gotujemy według przepisu, ale w 400 ml mleka.
2. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i następnie studzimy.
3. Suche składniki mieszamy w misce.
4. Dodajemy jajka, mleko, ostudzona margarynę i wszystko dokładnie wymieszamy mikserem na wolnych obrotach.
5. Do foremek wkładamy łyżkę ciasta. Następnie wkładamy łyżkę budyniu, a potem przykrywamy to resztą ciasta do wysokości ¾ papilotki.
6. Pieczemy ok.25 min w 180 stopniach.
MUFFINKI MIĘTOWE
Składniki na 12 sztuk:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g cukru do
- 150 g posiekanej czekolady z nadzieniem miętowym
- 2 średnie jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy olej i ekstrakt z mięty.
3. Zawartość obu naczyń łączymy tylko do połączenia się składników.
4.Ciastem napełniamy papilotki, nakładając ciasta do 3/4 ich wysokości.
5.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.
MAFFINKI WANILIOWE
Składniki na ok 24 sztuki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g roztopionego i ostudzonego masła
- 200 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji waniliowej
- 4 jajka
- 4-6 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka, cukier, mąkę i masło miksujemy dodając wanilię i mleko ( ciasto ma być lejące).
2. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w 200 stopniach 15-20 min na złocisty kolor. Studzimy najlepiej na kratce.
stocksnap.io
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Kamila
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54