Przygotowanie: 35 min
Chłodzenie: 2 godz
Składniki na 6 osób:
- 6 filetów okonia morskiego po około 150 g każdy
- 350 g czarnego ryżu
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Na masło waniliowe:
- 120 g miękkiego masła*
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Przygotuj masło aromatyzowane wanilią: miękkie masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i ostrzem noża wyskrob ze środka ziarenka. Połącz ziarenka wanilii z masłem, rozgniatając je widelcem, aby dobrze rozprowadzić ziarenka. Z masła uformuj rulon i zawiń go w folię żywnościową. Zamknij brzegi i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Czarny ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż filety okonia morskiego po 4-5 minut z każdej strony. Posól, popieprz.
Wyłóż filety na talerze, i ułóż na nich masło waniliowe pokrojone na małe plasterki. Podawaj z czarnym ryżem.**
*Pozostawionego uprzednio do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.
** Pamiętaj o tym, że czarny ryż wymaga dłuższego czasu gotowania niż ryż biały. Aby ładnie podać ryż użyj obręczy do formowania potraw lub kokilek.