KobiecePorady.pl

Przepis na jajka mimoza z krewetkami

„Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Wiosenne, zdrowsze czekoladowe babeczki brownie

      Ostatnio często łączę banany z czekoladą. Są słodkie i nie trzeba ich dosładzać dużą ilością cukru. Często (tak jak tutaj) wystarczy miód/syrop z agawy/syrop daktylowy i to w małych ilościach :) Na początek wiosny!

  • Bananowa babka z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?

    Przepis na bananową babkę z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanilią, gałką muszkatałową oraz cukrem muscovado, który nadał ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca się w ustach. 

  • Przepis na jajka mimoza faszerowane tuńczykiem

    Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.

  • Wiosenne, zdrowsze czekoladowe babeczki brownie

      Ostatnio często łączę banany z czekoladą. Są słodkie i nie trzeba ich dosładzać dużą ilością cukru. Często (tak jak tutaj) wystarczy miód/syrop z agawy/syrop daktylowy i to w małych ilościach :) Na początek wiosny!