Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 szt. białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- bulion drobiowy
- zakwas na żur
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka masła
- jajka ugotowane na twardo
- biały ser
Przygotowanie:
- Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
- Chwilę dusimy.
- Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę.
- Gotujemy około 20 minut.
- Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku.
- Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz.
- Gotujemy jeszcze chwilę.
- Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera.