Uwielbiam żurek. Mam swój tajemny przepis na żur idealny. Na lubelszczyźnie - skąd pochodzę - żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 szt. białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- bulion drobiowy
- zakwas na żur
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka masła
- jajka ugotowane na twardo
- biały ser
Przygotowanie:
- Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
- Chwilę dusimy.
- Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę.
- Gotujemy około 20 minut.
- Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku.
- Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz.
- Gotujemy jeszcze chwilę.
- Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na pieczonego łososia z groszkiem i kaparami
Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
-
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem
Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
-
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką
Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie przygotowywanym łososiem. Do tego możecie podać np. ryż, ziemniaki lub inne warzywa i zdrowy obiad gotowy.
MojaQchnia.pl
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką 2017-03-15 07:20:55 2017-03-14 15:30:31