Składniki:
- 4 jajka na twardo
- skorupki z 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- łyżka masła
- bułka tarta
Do wykonania tego dania potrzebujemy większej liczby skorupek niż jaj na twardo, dlatego polecam zbierać skorupki przy okazji użycia jajek na twardo do innych potraw.
Jajka po ugotowaniu pokroić ostrym nożem na pół. Jajka mogą lekko pękać przy krojeniu. Łyżeczką wyjąć połówki jajek ze skorupek.
Jajka na twardo i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
W misce wymieszać jajka, pieczarki, drobno posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do skorupek nakładać przygotowaną masę. Farsz lekko docisnąć łyżką.
Wierzch jajek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło. Jajka usmażyć (tylko od strony farszu). Podawać na ciepło. Najwygodniej jeść je małą łyżeczką.
W przypadku kiedy chcecie podać jajka następnego dnia, po wyjęciu z lodówki, najlepiej najpierw podgrzać je chwilę w mikrofalówce, a później podsmażyć na patelni.