SKŁADNIKI
- 2 dorady
- 2 cytryny
- 1 kg gruboziarnistej soli
- oliwa z oliwek
- rozmaryn, szałwia, tymianek
PRZYGOTOWANIE
- 4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz 2 łyżki wody.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy warstwę soli, ok. 1 cm.
- Oczyszczone ryby myjemy i osuszamy. Ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, gałązką rozmarynu i tymianku oraz 2 listkami szałwii.
- Rybę przekładamy do formy. Wierzch ryby obsypujemy pozostałą solą.
- Ryby pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Z upieczonej ryby usuwamy skorupę soli.