Przepis na pieczoną doradę w aromatycznej soli.
SKŁADNIKI
- 2 dorady
- 2 cytryny
- 1 kg gruboziarnistej soli
- oliwa z oliwek
- rozmaryn, szałwia, tymianek
PRZYGOTOWANIE
- 4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz 2 łyżki wody.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy warstwę soli, ok. 1 cm.
- Oczyszczone ryby myjemy i osuszamy. Ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, gałązką rozmarynu i tymianku oraz 2 listkami szałwii.
- Rybę przekładamy do formy. Wierzch ryby obsypujemy pozostałą solą.
- Ryby pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Z upieczonej ryby usuwamy skorupę soli.
Powiązane artykuły
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą 2016-12-05 09:23:51 2016-12-04 20:42:44