Składniki
1. Biszkopt
- 10 dużych jajek
- 300 g cukru pudru
- 100 g gorzkiego kakao
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.
2. Poncz
- 125 ml mocnej kawy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 50 ml whisky
Wszystkie składniki wymieszać.
3. Krem
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 ml schłodzonej kremówki
- 50 ml whisky
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać.
Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki.
Smacznego!