Dla 6 osób
Przygotowanie: 1 godz.20
Składniki:
- 6 filetów łososia
- 500 g świeżego groszku
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki kaparów
- 6 listków mięty
- 6 gałązek szczypiorku
- 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego bio
- 20 g masła
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Miętę i szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Filety łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz.
- Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek obierz. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z kilkoma łyżkami oliwy, podsmaż ziemniaki z posiekaną cebulą. Dodaj groszek, wymieszaj. Posól, popierz. Zalej wodą i rozkrusz kostkę warzywną (lub drobiową). Wymieszaj, przykryj, i duś na średnim ogniu przez około 30 min (od czasu do czasu mieszając, i dolewając wody, jeśli to konieczne), dopraw do smaku*.
- Nałóż groszek i ziemniaki na talerze, ułóż na nich filety z łososia z kaparami i ziołami. Niezwłocznie podawaj. Smacznego!
*Możesz dodać więcej niż jedną kostkę warzywną, wedle uznania.