Przepisy kulinarne
Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, zawiera również potas, kwas foliowy, magnez, witaminę K oraz C, a także witaminy z grupy B. Ma właściwości przeciwnowotworowe ,przeciwmiażdżycowe, obniża podatność na stres i ciśnienie. Jak w przypadku większości warzyw najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnujmy z mrożonek. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Bardzo dobrze smakuje z serami i owocami. Ze szpinakiem możemy przyrządzić mnóstwo zielonych pyszności! Może to być tarta ze szpinakiem, sos do makaronu, pyszna przekąska lub wspaniałe zielone ciasto z granatem na deser.
Przepisy kulinarne
Kiedy dopada Cię ochota na coś słodkiego, nie zawsze musi to być ogromna bomba kaloryczna w postaci kupionych w sklepie ciastek, batonów czy cukierków. Postarajmy się choć czasem przygotować samodzielnie słodycze, które będą na pewno zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Znakomitym dodatkiem do deseru są płatki owsiane, które należą do najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Płatki owsiane to naturalny lek na cukrzycę, obniżają poziom złego cholesterolu a ich spożywanie korzystnie wpływa na masę ciała i odporność. Ze względu na sporą zawartość magnezu, płatki owsiane pomagają oswoić stres, wzmacniają pamięć i koncentrację. Warto więc przygotowywać desery z płatkami owsianymi, a jeżeli połączymy je z owocami lub bakaliami dodatkowo dostarczymy sobie potrzebnych witamin. Nie przejmujmy się za bardzo słodkimi dodatkami w postaci cukru (warto go zastąpić miodem) czy czekoladą- przecież to deser!
Przepisy kulinarne
Muffinki to ciastka w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami jak i wytrawnymi. Bardzo popularne są w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce również coraz chętniej je przygotowujemy, ale cóż się dziwić skoro składniki na nie zwykle mamy w domu, są poręczne i dzieci chętnie po nie sięgają, zawsze się udają a przepisów jest tak wiele, że każdy znajdzie swój ulubiony. Koniecznie należy wspomnieć o papilotkach, które są tak atrakcyjne, że aż się proszą o ich kupienie. Dla tych, którzy nie posiadają specjalnej formy do pieczenia muffinków też nie powinno być kłopotu – wystarczy zakupić wielorazowe foremki silikonowe. Bardzo ważna rada- wszystkie składniki spożywcze, których użyjecie do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową!
Przepisy kulinarne
To jeden z tradycyjnych francuskich deserów, niezwykle aromatyczny, prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny. Dzisiaj już dość rzadko można go znaleźć w menu francuskich restauracji, a szkoda, bo jest niezwykle smaczny.