Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 1 godz
Chłodzenie: 12 godz
Dla 6-8 osób
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g czekoladowych cookies*
- 70 g roztopionego masła
- 600 g kremowego twarożku**
- 175 g cukru
- 4 jajka + 1 żółtko
- 20 cl śmietany kremówki
- 2 łyżki gęstej śmietany***
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kawy z ekspresu
Wykonanie:
Ciasteczka zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy. Domieszaj roztopione masło i przełóż ¾ uzyskanej masy do tortownicy o średnicy 22-24 cm i dokładnie ugnieć na dnie. Wstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W misce wymieszaj ser, cukier, jajka, żółtko, gęstą śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę
na ciasteczkowy spód.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce (nie do lodówki). Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, zeskrob grubsze wiórki ostrzem noża lub metalową szpatułką.***
Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.*****
Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe.
Możesz również podawać sernik z odrobiną likieru Advocaat o smaku Tiramisu, wszystko zależy od Twoich smakowych upodobań.
*Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych.
** np. serka kremowego lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka.
*** np. Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów
**** Płynną czekoladę możesz również rozprowadzić na szklanej lub porcelanowej płycie.
*****Połam czekoladę na kawałki i włóż je do miski postawionej nad garnkiem z parującą wodą, mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi.
******Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około 10-15 minut do zamrażarki.