Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Składniki:
- 500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 300 g cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego (lub jedna laska wanilii)
- 2 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier, cukier waniliowy (lub rozciętą wzdłuż laskę wanilii), goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze lepsze następnego dnia, a nawet dwa dni później. Możesz je podać z kruchymi ciasteczkami, odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, chociaż same też doskonale smakują.
*Jeśli syrop jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wolisz, żeby syrop był bardziej „light”, możesz zmniejszyć ilość cukru do 200 g.
** Możesz również dodać ½ pomarańczy, armagnac, a nawet gałązkę rozmarynu.
*** W podobny sposób możesz przygotować gruszki, przedłuż tylko czas gotowania do około 30 min.