Przygotowanie: 25 min
Marynowanie: 10 min
Składniki (dla 4 osób):
- 16 - 20 przegrzebków (małży św. Jakuba)
- 1 pęczek różowych rzodkiewek
- 1 cytryna
- 1 jabłko granny-smith
- 3 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- kilka gałązek pietruszki lub trybuli do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przegrzebki umyj i osusz. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę, i włóż do miski. Jabłko obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Domieszaj do przegrzebków.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- Przed podaniem tatara dodaj oliwę z oliwek, sok cytryny, pieprz i dwie szczypty soli, wymieszaj, wstaw na pięć minut do lodówki.
- Wyłóż przygotowanego tatara na talerze, używając obręczy do formowania potraw (lub kokilek). Udekoruj kilkoma plasterkami rzodkiewki, dookoła tatara ułóż pozostałe plasterki rzodkiewek. Dopraw solą i pieprzem i niezwłocznie podaj. Smacznego!