GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
Składniki:
- 1 mała kapusta
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 4 jajka
- 70 dag mięsa mielonego
- 20 dag skrawków wędlin lub boczku
- laska kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej
- sól, pieprz, wegeta
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno posiekać , nasolić a po 15 minutach odcisnąć.
- Wędliny, boczek i kiełbasę zmiksować w robocie kuchennym, przepuścić przez maszynkę lub drobno pokroić.
- Połączyć kapustę ,surowe kasze, surowy ryż, jajka, mięso i przyprawy.
- Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano.
- Odpowiednią ilość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wodą i posypać wegetą.
- Dusić do miękkości około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Nadmiar obsmażonych kotletów zamrozić do wykorzystania w przyszłości.
- Uduszone gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz ,wegeta, magii
- około 700ml bulionu
Sposób przygotowania:
- Z mąki i masła zrobić zasmażkę ,dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę zasmażyć.
- Podlać bulionem ,dodawać stopniowo by sos nie wyszedł za rzadki, ani za gęsty.
- Doprawić do smaku pieprzem, wegetą i magii.