Składniki:
- pół puszki ciecierzycy (bez zalewy)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej (dodajemy lub ujmujemy w zależności od konsystencji całości)
- * jajko (wersja dla wegan: zamiast jajka możemy dodać 2 łyżki zalewy z ciecierzycy)
przyprawy:
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry
sos czosnkowy:
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- 2 starte ząbki czosnku
Czynności:
1. Cebulę i czosnek siekamy na drobno i wrzucamy do blendera. Następnie dodajmy tam również odsączoną ciecierzycę, bułkę tartą, *jajko oraz przyprawy. Całość miksujemy na drobna papkę.
2. Z tak powstałej masy formujemy kotlety na kształt mielonych. Delikatnie obtaczamy każdy w bułce tartej.
3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Jak się nieco rozgrzeje kładziemy tam nasze kotlety.
4. Smażymy kotlety na złoto po obu stronach.
5. Podajemy z sosem czosnkowym (wszystkie podane w przepisie składniki sosu mieszamy ze sobą).
6. Nie ma czasu na podziwianie, więc jemy!
Wypróbujecie?