Co warto wiedzieć o winach z Francji?
Francja jest jednym ze światowych liderów, który produkuje wyjątkowe wino. Trunki o wybornym smaku i niespotykanym aromacie powstają dzięki optymalnemu klimatowi i odpowiednim glebom. W winiarniach wytwarzane są trunki o zróżnicowanych barwach, smakach oraz aromatach.
Wino francuskie znane jest na całym świecie, przez wzgląd na swoją wysoką jakość, wynikającą z pieczołowitego procesu produkcji. To trunek niezwykle różnorodny oraz aromatyczny, który powstaje głównie w atrakcyjnych, pełnych słońca regionach.
Najważniejsze regiony winiarskie to przede wszystkim Alzacja, Bordeaux, Dolina Roda, a także Dolina Loary, Burgundia, Jura, Szampania i Prowansja. Znajdują się one na obszarze kilku stref klimatycznych, dzięki czemu możliwe jest produkowanie tak wielu różnych odmian wina. Na stronie winers.pl można kupić białe, różowe i czerwone wino, które zyska uznanie każdego smakosza.
W Alzacji powstaje jedno z najlepszych białych win, z kolei Bordeaux jest jednym z najbardziej prestiżowych, francuskich regionów winiarskich. Wśród najbardziej popularnych trunków z tego obszaru wymienia się Cotes de Blaye oraz Blanquette de Limoux. W Dolinie Rody drugim, największym regionie, w którym produkuje się wino, powstają przede wszystkim syrah, viogniera, grenache, mourvedre, a także cinsault oraz carignan.
Na co zwrócić uwagę wybierając francuskie wino?
Kupując wino francuskie, warto zwrócić uwagę na etykietkę i korek. Są one cennym źródłem informacji o zawartości butelki. Należy zwrócić uwagę na datę i miejsce produkcji oraz butelkowania. Korek wskazuje na region, z jakiego pochodzi wino. Umieszczony na nim skrót AOC informuje zaś o tym, że wino zostało zabutelkowane przez właściciela.
Etykieta powinna wskazywać, czy wino jest wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Kupujący powinien z niej odczytać miejsce zabutelkowania wina, a jeśli wino otrzymało nagrodę, będzie na niej widoczny medal – srebrny lub złoty.
Jak zatem wybrać francuskie wino? Z pewnością cena nie jest najważniejsza. Tańszy trunek nie musi gorzej smakować, w wielu przypadkach droższe wino jest tak samo dobre, jak to ze średniej półki. Warto natomiast zwrócić uwagę na to, by butelka miała grubsze dno, które ma znaczący wpływ na smak alkoholu.
Jeśli na butelce znajdzie się oznaczenie AOP, można być pewnym, że wino ma najwyższy poziom klasyfikacji. Wówczas mamy do czynienia z winem o wysokiej jakości, wyprodukowanym z wyselekcjonowanych szczepów i na oznaczonych obszarach. Dobrym winem będzie również to oznaczone symbolem IGP, choć nie będzie ona spełniało aż tak restrykcyjnych wymagań, jak AOP.