Przepisy kulinarne
Makaroniki to lekkie, delikatne ciasteczka z białek, mielonych migdałów i cukru pudru. Sklejone po dwa, mogą być nadziane przeróżnym nadzieniem, waniliowym, czekoladowym, karmelowym, pistacjowym, malinowym, możliwości jest wiele. Można również użyć barwnika, w zależności od rodzaju nadzienia. Makaroniki francuskie bywają kapryśne, nie należy się zrażać, jeśli przygotowujecie je po raz pierwszy, bo na początku nie zawsze się udają, wbrew pozorom, jest to jedne z najtrudniejszych do upieczenia francuskich ciasteczek, wymagające precyzji i cierpliwości. Można je przygotować na bezie francuskiej, ale zdecydowanie polecam przygotowanie na bezie włoskiej. Mimo, że wymaga użycia termometru kuchennego, ich przygotowanie jest według mnie łatwiejsze. Makaroniki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Przepisy kulinarne
Polecam Wam poniższy przepis na pyszny keks bananowy w stylu banana bread z cukrem muscovado i orzechami pekan, który może być fajnym pomysłem na świąteczny stół.
Jeśli chodzi o cukier muscovado, który uwielbiam, ponieważ ma intensywny, karmelowy smak, i jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru.
Tym, którzy jeszcze bliżej go nie znają i nigdy go nie używali, chciałam wyjaśnić, że dark muscovado to brązowy, nierafinowany cukier, który nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem, powstającym przez dodanie melasy do białego kryształu. Cukier muscovado posiada wiele właściwości zdrowotnych, witaminę A i C, wiele składników mineralnych: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, pozytywnie wpływa też na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy, i zawiera dwa razy mniej kalorii niż biały cukier.
A zatem udanych wypieków i wesołych Świąt Wielkanocnych!
https://smakifrancji.blogspot.com/2023/03/bananowy-keks-z-orzechami-pekan.html
Przepisy kulinarne
Musztarda to doskonały dodatek do dań mięsnych, sosów i sałatek. Zaostrza smak potrawy i wydobywa jej aromat, dlatego tak chętnie sięgamy po nią, serwując dania świąteczne i smakołyki z grilla. W sklepach znajdziemy obecnie kilka odmian musztardy, z czego dużą popularnością cieszą się przede wszystkim musztarda sarepska i francuska. Czym różnią się te sosy? Którą musztardę wybrać, jeśli jesteśmy miłośnikami wyrazistych smaków?
Przepisy kulinarne
Makaroniki to lekkie, delikatne ciasteczka z białek, mielonych migdałów i cukru pudru. Sklejone po dwa, mogą być nadziane przeróżnym nadzieniem, waniliowym, czekoladowym, karmelowym, pistacjowym, malinowym, możliwości jest wiele. Można również użyć barwnika, w zależności od rodzaju nadzienia. Makaroniki francuskie bywają kapryśne, nie należy się zrażać, jeśli przygotowujecie je po raz pierwszy, bo na początku nie zawsze się udają, wbrew pozorom, jest to jedne z najtrudniejszych do upieczenia francuskich ciasteczek, wymagające precyzji i cierpliwości. Można je przygotować na bezie francuskiej, ale zdecydowanie polecam przygotowanie na bezie włoskiej. Mimo, że wymaga użycia termometru kuchennego, ich przygotowanie jest według mnie łatwiejsze. Makaroniki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.