Dziś proponuję Wam przepis na zdrowy koktajl z udziałem ananasa, kopru włoskiego i szpinaku. Jest nie tylko smaczny, ale również pełen witamin, osoby dbające o linię i zdrowie na pewno go polubią.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 10 min.
Chłodzenie: 3 h30
Porcja dla 4 osób:
● 300 g świeżego obranego ananasa
● 20 g młodych listków świeżego szpinaku
● ½ małego fenkuła (kopru włoskiego)
● 1 mała łodyga selera naciowego
● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
● ½ awokado
● 4 łyżki soku z cytryny
● 1 małe opakowanie chipsów z buraczków,
lub chipsów domowych (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście szpinaku umyj i osusz. Obrany ananas pokrój na małe kawałki. Z kopru włoskiego usuń pierwszą twardą warstwę, pokrój bulwę w cienkie paski. Oczyszczony seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
Zmiksuj wszystkie składniki z pieprzem kajeńskim i 60 cl wody mineralnej (lub przegotowanej) Dodaj miąższ awokado pokrojony w kawałki i zblenduj ponownie.
Dopraw solą i pieprzem, i przelej do szklanek. Podaj z chipsami z buraczków (opcjonalnie).
Powiązane artykuły
-
Witaminowe smoothie z kiwi, szpinaku, banana, orzechów i ziaren
Cóż lepszego na zimę niż witaminowe smoothie z banana, kiwi, szpinaku, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, migdałów, płatków owsianych, pestek dyni, jagód goji, ziaren amarantusa i ziaren chia. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
Smaki Francji
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan 2016-11-10 17:11:52 2016-10-26 14:19:17