Cóż lepszego na zimę niż witaminowe smoothie z banana, kiwi, szpinaku, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, migdałów, płatków owsianych, pestek dyni, jagód goji, ziaren amarantusa i ziaren chia. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 30 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 80 g płatków owsianych
● 80 g płatków migdałowych
● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 40 g wyłuskanych orzechów laskowych
● 50 g liści szpinaku
● 4 kiwi
● 2 banany
● 5 cl soku z limonki
● 3 łyżki pestek dyni
● 3 łyżki jagód goji (lub suszonej żurawiny)
● 2 łyżki ziaren amarantusa
● 1 łyżka ziaren chia
● 2-3 łyżki syropu klonowego
(lub syropu z agawy)
Przygotowanie:
Orzechy włoskie i laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej patelni wraz z płatkami migdałowymi. Odstaw do ostudzenia.
Kiwi obierz ze skórki, pokrój część na plasterki (około 8 plasterków), odstaw, resztę pokrój w kostkę. Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
Wrzuć do misy miksera pokrojony banany, liście szpinaku, pokrojone w kostkę kiwi, sok z limonki i płatki migdałowe, zmiksuj do uzyskania konsystencji smoothie. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, może uzupełnić smoothie np mlekiem migdałowym lub niedużą ilością wody mineralnej. Wlej smoothie do czterech miseczek. Udekoruj plasterkami kiwi, posyp pestkami dyni, ziarnami chia i amarantusa, uprażonymi orzechami i płatkami migdałowymi oraz jagodami goji (lub suszoną żurawiną).
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
Smaki Francji
Pieczona frittata z warzywami i ricottą 2016-10-13 14:07:58 2016-10-12 12:38:20