Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Składniki na makaroniki:
● 200 g zmielonych migdałów bez skórki
● 200 g cukru pudru
● 4 białka jajek (dużych)
● 200 g drobnego cukru
Składniki na krem waniliowy z dodatkiem oliwy z oliwek:
● 1 laska wanilii
● 10 cl mleka pełnotłustego
● 2 jajka
● 80 g drobnego cukru
● 250 g miękkiego masła
● 5 cl oliwy z oliwek
Dodatkowo: niezbędny termometr kuchenny
rękaw lub szpryca cukiernicza
Przygotowanie:
Przygotuj krem: rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyłuskaj ziarenka. Zagotuj mleko z laską wanilii i ziarenkami. Odstaw, wyjmij laskę wanilii.
W misce ubij jajka z cukrem do białości. Dolewaj stopniowo mleko z wanilią, przelej na nowo do garnka i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, aż mleko zacznie bulgotać, zdejmij z ognia, nadal ubijając krem, aż do całkowitego schłodzenia. Następnie dodaj stopniowo masło w kawałkach i oliwę z oliwek, ubijając energicznie. Wstaw do lodówki.
Przygotuj makaroniki : migdały zmiel dokładnie z cukrem pudrem, przesiej przez sitko. Dodaj 75 g białek jajek i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj bezę włoską: wsyp drobny cukier do garnka, dodaj około 75 g wody i gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę 118°C (sprawdzaj temperaturę przy pomocy termometru kuchennego). W międzyczasie ubij resztę białek na sztywną pianę. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 °C, wlewaj go powoli cienką strużką na ubite na sztywno białka, nie przestając ich ubijać. Przestań ubijać, kiedy piana z białek będzie lśniąca, gładka i gęsta, i lekko przestygnie. Następnie dodaj do ubitych białek mieszankę migdałów z cukrem pudrem i białkami, delikatnie mieszając, najlepiej przy pomocy silikonowej szpatułki, od dołu do góry miski, aż masa będzie gładka i błyszcząca, i będzie swobodnie opadać po szpatułce niczym „wstążka”.
Tak przygotowaną masą wypełniaj rękaw cukierniczy lub strzykawkę cukierniczą (z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7 mm), i wyciskaj masę, formując makaroniki o średnicy ok. 3 cm. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z podłożonym szablonem lub matą silikonową. Blachą z przygotowanmi makaronikami stuknij kilka razy o blat. Odstaw blachę na około 20 minut, aby makaroniki się obsuszyły.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C, z funkcją termoobiegu.
Piecz przez około 15 minut, uważając, aby wierzch makaroników się nie przyrumienił, powinny pozostać białe i lśniące. Wierzch makaroników powinien być suchy, lekko chrupiący, a środek miękki. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw makaroniki do ostudzenia, zanim delikatnie odklej je z maty. Sklejaj po dwa makaroniki, przekładając je kremem. Wstaw do lodówki na około dwie godziny. Makaroniki przechowują się kilka dni w lodówce.