Ryż biały- ryż brązowy
Biały ryż to produkt, który poprzez usunięcie zewnętrznej warstwy, został pozbawiony wartości odżywczych, dlatego warto go zamienić na brązowy odpowiednik, nieprzetworzony, pełen błonnika i witamin, który syci na dłużej.
Biały makaron- kasza
Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna to skarbnice błonnika, białka i witamin z grupy B wygrywa więc pojedynek z pozbawionym wartości - białym makaronem.
Cukier- miód
Cukier wraz z solą nazywane bywają „białą śmiercią”, gdyż osłabiają nasz układ odpornościowy, a także pozbywają nas tak ważnych pierwiastków jak chrom i miedź. Należy je wyeliminować z naszej diety znajdując im zdrowe odpowiedniki. W przypadku cukru będzie to pełen witamin miód.
Rurki z kremem- ciasteczka owsiane
Domowe ciasteczka owsiane z dodatkiem żurawiny i miodu zaspokoją twoją ochotę na słodkie bez magazynowania w swoim organizmie pustych kalorii
Słodka herbata- zielona herbata
Zielona herbata ma w sobie masę przeciwutleniaczy, które redukują negatywny wpływ wolnych rodników i zapobiegają starzeniu się skóry. Warto więc zastąpić tym zdrowym napojem klasyczną, słodką herbatę.
Mięso- ryby
Ryby to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają serce i odporność i nie zakwaszają organizmu jak mięso.
Chipsy- chipsy z owoców
Nie musimy chyba pisać o tym jak niezdrowe są chipsy, jeżeli więc nachodzi cię ochotą na chrupanie sięgnij po suszone jabłka czy gruszki najlepiej takie, które przyrządzisz sama.
Olej- masło klarowane
Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia i bogate jest w witaminy. Wygrywa z olejem głównie dzięki temu, że nie podnosi cholesterolu we krwi i zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobie Alzheimera.
Jogurt owocowy- jogurt naturalny z owocami
Koniec z pełnymi cukru i pustych kalorii gotowymi jogurtami. Jogurt przygotuj sama dodając do jogurtu naturalnego ulubione owoce.