TARTA Z BOTWINKĄ NA CIESCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (45 dag)
 - duże pęczki botwinki
 - 30 dag szynki
 - 30 dag sera białego mielonego
 - 10 dag sera feta
 - 2 jajka
 - 2 łyżki bułki tartej
 - gałka muszkatołowa
 - sól , pieprz
 
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W płaskim rondlu zagotuj wodę, do wrzątku włóż botwinkę, blanszuj 3 minuty, odcedź na sitku z nadmiaru wody. W razie potrzeby odciśnij w dłoniach. Pokrój na duże kawałki.
 - Szynkę pokrój w niewielką kostkę, wymieszaj z twarogiem i pokrojoną drobno fetą, jajkami, bułką tartą i pokrojoną botwinką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
 - Ciastem wyłóż foremkę średnicy ok. 20 cm, wyrównaj brzegi. Resztę ciasta pokrój ostrym nożem w cienkie paseczki. Farsz wyłóż na ciasto, wyrównaj, udekoruj paskami ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C na 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Wierzch tarty przed upieczeniem możesz posmarować jajkiem.
 
SAŁATKA Z BOTWINKĄ I KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
 - Sól, pieprz cytrynowy
 - 1 filet z kurczaka
 - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
 - 2-3 łyżki octu balsamicznego
 - 1-2 łyżeczki cukru brązowego
 - ziarna słonecznika
 
Przygotowanie:
- Liście botwinki umyć i osuszyć. Położyć na talerze. Buraczki wyszorować łodyżki dokładnie opłukać pokroić na małe kawałki.
 - Na patelni rozgrzać ocet z cukrem dodać pokrojone buraczki i łodygi i smażyć aż buraczki pokryją się glazurą.
 - Filet kurczaka opłukać osuszyć i pokroić w kostkę dodać oliwę z oliwek ,sól i pieprz wymieszać .
 - Następnie usmażyć filet i wyłożyć na liście botwinki. Wyłożyć również usmażone buraczki całość posypać słonecznikiem.
 
MAKARON Z BOTWINKĄ
Składniki:
- pęczek botwinki bez buraczków
 - 100 g makaronu
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
 - 100 g sera koziego , może być też feta
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - tarty parmezan
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki i łodyżki, pozostawiając same liście. Grubo pokroić.
 - Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 4 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną botwinkę.
 - W dużym rondlu lub patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc.
 - Na patelnię z czosnkiem włożyć odcedzony makaron wraz z botwinką. Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
 - Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, wyłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.