TARTA Z BOTWINKĄ NA CIESCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (45 dag)
- duże pęczki botwinki
- 30 dag szynki
- 30 dag sera białego mielonego
- 10 dag sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól , pieprz
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W płaskim rondlu zagotuj wodę, do wrzątku włóż botwinkę, blanszuj 3 minuty, odcedź na sitku z nadmiaru wody. W razie potrzeby odciśnij w dłoniach. Pokrój na duże kawałki.
- Szynkę pokrój w niewielką kostkę, wymieszaj z twarogiem i pokrojoną drobno fetą, jajkami, bułką tartą i pokrojoną botwinką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Ciastem wyłóż foremkę średnicy ok. 20 cm, wyrównaj brzegi. Resztę ciasta pokrój ostrym nożem w cienkie paseczki. Farsz wyłóż na ciasto, wyrównaj, udekoruj paskami ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C na 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Wierzch tarty przed upieczeniem możesz posmarować jajkiem.
SAŁATKA Z BOTWINKĄ I KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- Sól, pieprz cytrynowy
- 1 filet z kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżeczki cukru brązowego
- ziarna słonecznika
Przygotowanie:
- Liście botwinki umyć i osuszyć. Położyć na talerze. Buraczki wyszorować łodyżki dokładnie opłukać pokroić na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzać ocet z cukrem dodać pokrojone buraczki i łodygi i smażyć aż buraczki pokryją się glazurą.
- Filet kurczaka opłukać osuszyć i pokroić w kostkę dodać oliwę z oliwek ,sól i pieprz wymieszać .
- Następnie usmażyć filet i wyłożyć na liście botwinki. Wyłożyć również usmażone buraczki całość posypać słonecznikiem.
MAKARON Z BOTWINKĄ
Składniki:
- pęczek botwinki bez buraczków
- 100 g makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 100 g sera koziego , może być też feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- tarty parmezan
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki i łodyżki, pozostawiając same liście. Grubo pokroić.
- Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 4 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną botwinkę.
- W dużym rondlu lub patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc.
- Na patelnię z czosnkiem włożyć odcedzony makaron wraz z botwinką. Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
- Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, wyłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.