Botwina to młode listki i korzenie czerwonego buraka. Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z botwinki. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. sałatkę, placki lub tartę. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa. Warto jeść jej jak najwięcej!
Monika Adamczyk @ 123rf.com
TARTA Z BOTWINKĄ NA CIESCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (45 dag)
- duże pęczki botwinki
- 30 dag szynki
- 30 dag sera białego mielonego
- 10 dag sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól , pieprz
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W płaskim rondlu zagotuj wodę, do wrzątku włóż botwinkę, blanszuj 3 minuty, odcedź na sitku z nadmiaru wody. W razie potrzeby odciśnij w dłoniach. Pokrój na duże kawałki.
- Szynkę pokrój w niewielką kostkę, wymieszaj z twarogiem i pokrojoną drobno fetą, jajkami, bułką tartą i pokrojoną botwinką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Ciastem wyłóż foremkę średnicy ok. 20 cm, wyrównaj brzegi. Resztę ciasta pokrój ostrym nożem w cienkie paseczki. Farsz wyłóż na ciasto, wyrównaj, udekoruj paskami ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C na 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Wierzch tarty przed upieczeniem możesz posmarować jajkiem.
SAŁATKA Z BOTWINKĄ I KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- Sól, pieprz cytrynowy
- 1 filet z kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżeczki cukru brązowego
- ziarna słonecznika
Przygotowanie:
- Liście botwinki umyć i osuszyć. Położyć na talerze. Buraczki wyszorować łodyżki dokładnie opłukać pokroić na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzać ocet z cukrem dodać pokrojone buraczki i łodygi i smażyć aż buraczki pokryją się glazurą.
- Filet kurczaka opłukać osuszyć i pokroić w kostkę dodać oliwę z oliwek ,sól i pieprz wymieszać .
- Następnie usmażyć filet i wyłożyć na liście botwinki. Wyłożyć również usmażone buraczki całość posypać słonecznikiem.
MAKARON Z BOTWINKĄ
Składniki:
- pęczek botwinki bez buraczków
- 100 g makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 100 g sera koziego , może być też feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- tarty parmezan
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki i łodyżki, pozostawiając same liście. Grubo pokroić.
- Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 4 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną botwinkę.
- W dużym rondlu lub patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc.
- Na patelnię z czosnkiem włożyć odcedzony makaron wraz z botwinką. Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
- Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, wyłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Letnie przepisy: Pomysły na arbuza w kilku odsłonach. Smacznego!
Czy jest ktoś kto nie zna tego soczystego, orzeźwiającego owoca? Warto go jeść, gdyż składa się w ponad 90% z wody , a do tego zawiera mało cukru oraz przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Niestety arbuz nie daje się do długiego przechowywania, ani na przetwory. Wykorzystajcie letnie miesiące, by sprawdzić jak smakują pyszne kompozycje arbuza z innymi owocami, z ciastem, z kurczakiem, albo z różnymi rodzajami sałat czy serów!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej
Dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Sprawdza się świetnie podczas pieczenia, gotowania, smażenia i marynowania. Warto sięgać po nią zwłaszcza w sezonie, gdyż obfituje w tym czasie w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić to pyszne warzywo, by smakowało całej rodzinie?
Kamila
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej 2016-10-12 07:33:26 2016-09-12 10:46:59