Co Ci będzie potrzebne:
- Około 500 gram filetów z kurczaka
- Makaron rurki lub inny z tych grubszych, wedle upodobania.
- Ser pleśniowy niebieski
- Ser topiony śmietankowy/gouda/coś w tym gatunku.
- Mały jogurt grecki.
- Ser mozzarella do posypana opcjonalnie.
- Przyprawy curry, sól, opcjonalnie przyprawa do kurczaka na przykład Kamis.
- Olej
- Jeden duży brokuł lub brokułu mrożone.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki, smażymy na małej ilości oleju z curry lub z przyprawą do kurczaka do miękkości. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Ser pleśniowy rozdrabniamy na kawałki i roztapiamy na patelni, następnie do roztopionego sera pleśniowego dodajemy ser topiony i jogurt grecki. Trzymamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy makaron.
Do naczynia żaroodpornego tudzież garnka, jak komu wygodnie wsypujemy ugotowany makaron, kurczaka, brokuł i sos, mieszamy, opcjonalnie posypujemy serem mozzarella. Gotowe. Łączny czas przygotowania około 30 minut.