Składniki:
- Ok. 25 dag szczawiu
- 6-10 dag drobnego makaronu np. gwiazdki
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 18 % lub 30 %
- 125 ml mleka
- Sól, pieprz, szczypta cukru, vegeta
- Ugotowane jajka
Przygotowanie:
- Zagotować 1 litr wody z włoszczyzną i kawałkiem boczku.
- Liście szczawiu umyć, oderwać twarde łodyżki , zalać niepełną szklanką wody i zagotować. Gdy liście zmienią kolor przestudzić i zmiksować.
- Zmiksowany szczaw połączyć z wywarem, wrzucić makaron, zamieszać i ugotować do miękkości.
- Zagęścić zawiesiną z mleka i mąki oraz zagotować.
- Dodać zahartowaną niewielką ilością zupy śmietanę.
- Przyprawić i podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.