Dieta błonnikowa
Polega na spożywaniu produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (ok. 40-50 g błonnika dziennie). Jadłospis dzielimy na 5-6 niewielkich posiłków. Na obiady jemy grube kasze, razowe makarony i ryże, duże ilości gotowanych i surowych warzyw, niewielkie ilości chudego mięsa i ryb, w kolacjach powinny przeważać warzywa. Na śniadania, drugie śniadania i podwieczorki jemy: owsiankę, chleb pełnoziarnisty (np. z chudą wędliną, chudym serem), jogurty z płatkami zbożowymi i otrębami, chrupkie pieczywo z wysoką zawartością błonnika, owoce i warzywa. W ciągu całego dnia pijemy dużo wody.
Dieta zupowa
Główne zalety diety zupowej to jej urozmaicenie, możliwość jedzenia do syta oraz szybkie i sprawne pozbywanie się zbędnych kilogramów. Trzonem jadłospisu są lekkie zupy komponowane z dowolnych warzyw oraz ziół, ale pozbawione dodatków w stylu: śmietana, mąka, skwarki, masło, mięso. Szczególnie polecane są zupy na bazie białej kapusty, ale równie dobrze możemy przyrządzać inne (np. zupa-krem z zielonego groszku, zupa z soczewicy, zupa buraczana, zupa z pomidorów i papryki, zupa-krem z selerów i porów, etc). Dieta złożona z samych zup nie powinna trwać dłużej niż 7 dni.
Dieta koktajlowa
Dieta koktajlowa oczyszcza organizm z toksyn, nakręca przemianę materii, wspiera proces spalania zalegającej tkanki tłuszczowej, a tym samym pomaga pozbyć się wystającego brzuszka. Głównym składnikiem tej diety są koktajle przygotowywane na bazie świeżych warzyw. Opcjonalnie możemy dodawać do nich także: owoce, zioła, jogurt, maślankę, kefir, siemię lniane, otręby. Codziennie wypijamy ok. 4-5 porcji koktajli, oprócz tego jemy nieduże ilości razowego pieczywa, kasz, chudego mięsa i ryb, jaj, chudych serów.
Dieta jogurtowa
Dieta jogurtowa jest niskokaloryczna, jednocześnie dość urozmaicona, pożywna i sycąca. Trwa ok. 14 dni, podczas których można schudnąć kilka kilogramów, a zarazem wyszczuplić okolice talii i brzucha. Jej podstawą są jogurty naturalne oraz produkty pokrewne, czyli kefiry, maślanki, zsiadłe mleko, które spożywać należy kilka razy w ciągu dnia. Dodatkowo do jadłospisu dodawać możemy: warzywa i owoce, otręby, musli, płatki zbożowe, chude mięso, twaróg, chleb pełnoziarnisty.