1. Grejpfruty
Grejpfrut to owoc, który warto polecić każdej odchudzającej się osobie jako składnik codziennego menu. Zawiera stosunkowo niewielką ilość cukrów i duże ilości wody, ma w sobie błonnik pokarmowy, pektyny i kwasy organiczne. Jest niskokaloryczny, hamuje apetyt, pomaga przeciwdziałać odkładaniu się tkanki tłuszczowej, detoksykuje i pobudza przemianę materii.
2. Jajka i jogurty
Zarówno z jogurtów naturalnych, jak i z jajek warto warto uczynić podstawowe składniki diety odchudzającej. Mają bowiem niezastąpione zalety – są niskokaloryczne (jedno jajko to zaledwie 80 kcal, a mały kubek jogurtu naturalnego to około 120 kcal), jednocześnie doskonale sycą, blokując na dłużej uczucie głodu. Ich dodatkowym atutem jest fakt, iż jako produkty białkowe, do strawienia wymagają użycia przez organizm dużej ilości energii (spalamy więcej kalorii).
Indigo Fish @ shutterstock.com
3. Warzywa
Warzywa można nazwać prawdziwymi pogromcami nadprogramowych kilogramów, oczywiście pod warunkiem, że są jedzone często i pod wieloma postaciami. Są bogate w błonnik, mają mało kalorii, dobrze zaspokajają głód, polepszają przemianę materii i detoksykują organizm. Jeśli chcesz szybko chudnąć, wprowadź duże ilości warzyw do każdego posiłku, jedz je na surowo, przyrządzaj zupy warzywne, sałatki i surówki, pij warzywne koktajle.
4. Kurkuma i chilli
Nie bez powodu wyciągi z tych dwóch przypraw znajdują miejsce w wielu suplementach diety na odchudzanie. Wspomagają proces spalania tłuszczu, korzystnie wpływają na trawienie, przyspieszają odtruwanie organizmu ze szkodliwych substancji i poprawiają procesy metaboliczne.
AlexAnnaButs @ shutterstock.com