Majonez
Bez majonezu wiele osób wręcz nie wyobraża sobie sałatki. Choć nie można odmówić mu walorów smakowych, warto wiedzieć, iż jest on bardzo podstępnym dostarczycielem wielu zbędnych kalorii (jedna łyżka majonezu to ok. 180 kcal!). Jeśli chcesz odchudzić swoje sałatki, zastąp majonez jogurtem naturalnym, który dla zaostrzenia smaku, możesz zmieszać z łyżką musztardy.
Gotowe sosy w słoiczkach
Jeśli dodajesz do sałatek gotowych kremów sałatkowych, sosów czosnkowych, ziołowych, tatarskich, i tym podobnych produktów, dostarczasz organizmowi tak samo dużo (lub niewiele mniej) kalorii, jak gdybyś użyła majonezu. Dodatkowo zjadasz całe pokłady sztucznych substancji, które zaburzają przemianę materii.
martinina @ 123rf.com
Makarony
Sałatki makaronowe są bardzo lubiane, wspaniale smakują i potrafią dobrze zaspokoić apetyt. Niestety biały makaron, co gorsza w połączeniu z tłustym majonezem, powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jeśli jesteś miłośniczką sałatek makaronowych, dodawaj do nich makaron pełnoziarnisty zamiast białego, a majonez zastąp własnoręcznie przygotowanym sosem jogurtowym.
Żółty ser
Sałatki z dodatkiem posiekanego lub startego żółtego sera charakteryzują się ciekawym, kremowym smakiem, dlatego nierzadko po nie sięgamy. Ser żółty jest jednak bardzo kaloryczny ze względu na dużą ilość tłuszczu. Jeśli nie chcesz, aby sałatki serowe odbiły się negatywnie na twojej wadze, zastąp żółty ser chudą mozzarellą, fetą, serkiem Capri lub innym serem o stosunkowo niedużej zawartości tłuszczu.
Wędliny
Wyrazista w smaku wędzona kiełbaska i boczek potrafią być doskonałym urozmaiceniem każdej sałatki. Nie są to jednak produkty niskokaloryczne, dlatego jeśli dbasz o linię, lepiej ich unikaj. Jeżeli lubisz smak wędzonki, dodaj do sałatki paprykę wędzoną, jeśli zaś zależy ci na dodatku mięsnym, dodaj chudą szynkę, pierś kurczaka lub kiełbaskę drobiową.
Indigo Fish @ shutterstock.com