CO POWINNAŚ JEŚĆ W CIĄŻY?
Produkty spożywane czasie ciąży powinny być maksymalnie bogate w wartości odżywcze i witaminy. Lekarze są zgodni i zalecają spożywanie w tym okresie dużej ilości warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych.
Wapń jest tym minerałem, który wzbudza najwięcej emocji w czasie ciąży tak u kobiet jak również u lekarzy prowadzących ciąże. Wapń pozyskiwać powinniśmy ze źródeł takich jak tofu fortyfikowane wapniem, mleko sojowe i mleko krowie o ile nie wywołuje alergii. Innymi produktami szczególnie zalecanymi w czasie ciąży jest czarna fasola, ciecierzyca, kuskus ziemniaki. W czasie ciąży najważniejsze są węglowodany i to właśnie o nie musimy zadbać. Nie patrzmy jednak jedynie na ich ilość, ale przede wszystkim jakość – węglowodany złożone są znacznie korzystniejsze dla nas niż węglowodany proste.
CZEGO NALEŻY UNIKAĆ?
Produkty, które należy unikać, to przede wszystkim:
- surowe mięso (np. tatar);
- sery pleśniowe (feta, camembert);
- owoce morza surowe (np. sushi);
- zbyt mocna kawa i herbata;
- coca cola i pochodne;
- surowe jaja, mleko niepasteryzowane.
Produkty zwierzęce mogą w niektórych wypadkach wywoływać alergie nie tylko u ciebie, ale również u twojego dziecka. Na czas ciąży zaleca się zmniejszenie ich ilości lub całkowite usunięcie ich z menu (zwłaszcza w formie nieprzetworzonej).
Decydując się na produkty pochodzenia zwierzęcego pamiętaj, by wybierać chude mięso, najlepiej ekologiczne. Wiele kobiet zauważa jednak w okresie ciąży efekt „odrzucenia” od tego mięsa i nabiału. Jeżeli tak się dzieje, nie walcz ze sobą na siłę. Wszystkie te produkty z powodzeniem zastąpisz roślinnymi zamiennikami.