Zasady, których musisz się przestrzegać, by zrobić idealne gofry
-
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli składniki przechowywane w lodówce powinny zostać z niej wyjęte przynajmniej 2 godziny wcześniej.
-
Oddzielnie mieszamy składniki suche oraz składniki mokre, a następnie mieszamy je ze sobą tylko do połączenia. Niewielkie grudki w cieście mogą zostać i nie ma potrzeby zbyt długo mieszać ciasta.
-
Nie otwieramy gofrownicy w czasie pieczenia, aby nie obniżać temperatury w środku.
-
Gofrownica musi być dobrze nagrzana.
-
Ciasto musi być o konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy trochę wody lub dodajemy mąki.
-
Bardzo dokładnie ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem na samym końcu przed smażeniem.
-
Upieczone gofry studzimy na kratce by odparowały i pozostały chrupiące.
GOFRY IDEALNE
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub ewentualnie rzepakowego
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy gofrownicę.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Wszystkie składniki oprócz białek mieszamy na gładką masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem.
- Pieczemy w gofrownicy, aż będą rumiane. W zależności od mocy gofrownicy może to być od 3 do 10 minut.
- Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
GOFRY NA MAŚLANCE
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka oleju do natłuszczenia gofrownicy
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- cukier waniliowy lub ½ łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy maślankę z roztopionym masłem, jajkiem i esencją waniliową.
- W drugiej miseczce mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę.
- Dodajemy mokre składniki do suchych, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Pędzelkiem natłuszczamy płytki grzewcze gofrownicy i rozgrzewamy ją.
- Nakładamy porcje ciasta i smażymy do zarumienienia kilka minut (w zależności od mocy urządzenia).
- Po upieczeniu gofry układamy na kratce, by odparowały. Przed samym podaniem ponownie wkładamy na chwilę do nagrzanej gofrownicy- otrzymamy idealnie chrupiące gofry.
GOFRY DROŻDŻOWE
Składniki :
- 180 ml wody gazowanej
- 210 ml letniego mleka 3,2%
- 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej
- 90 g masła
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- W większym naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól.
- Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych należy je wcześniej rozpuścić w letnim mleku.
- Dodajemy przestudzone masło.
- Miksujemy by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut, aż ciasto i pokryje się pęcherzykami powietrza.
- Ciasto nakładamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy na złoty kolor.