Jak nie marnować jedzenia?
Marnowanie jedzenia to nie tylko wyrzucenie do kosza przeterminowanych lub zepsutych produktów, lecz także niewykorzystanie resztek dania do przygotowania nowej potrawy. Idea zero waste polega na przemyślanym kupowaniu i wykorzystaniu produktów, by generować możliwie jak najmniej odpadów. Ważną zasadą jest odpowiednie, ekonomiczne podejście do maksymalnego użycia składników podczas przygotowywania posiłków, tak, by później wyrzucić jak najmniej. Jeśli np. mamy pęczek rzodkiewek o ładnych, zdrowych liściach, wykorzystajmy je podobnie jak szpinak – do zrobienia sałatek, zup, koktajli czy zapiekanek. Jakie dania możemy przygotować zgodnie z zasadą „zero marnowania”?
Sycące grzanki na śniadanie
Zostało ci trochę czerstwego pieczywa, na które żaden z domowników nie ma ochoty? W kilka chwil możesz zamienić je w pyszne danie o tak niezwykłym aromacie, że nikt nie będzie w stanie przejść obok kuchni obojętnie. Grzanki z jajkiem i żółtym serem to genialny pomysł na pyszne śniadanie i wykorzystanie czerstwego pieczywa. W kilka minut z tych trzech składników stworzysz chrupiący chleb otoczony aksamitną panierką z roztrzepanego jajka i z ciągnącym się żółtym serem. Do środka kanapki możesz dodać cienkie plasterki wędliny lub bekonu, tworząc w ten sposób sycącą i jeszcze bardziej aromatyczną potrawę.
Pyszne gnocchi z resztek
Zostało ci kilka łyżek gotowanych ziemniaków z obiadu? Na takie resztki też jest świetny sposób. To podstawowy składnik do przygotowania pysznych gnocchi – niewielkich włoskich kluseczek z pasiastymi wgłębieniami, dzięki którym sos nie spływa z nich tak szybko, jak z gładkich kopytek. Ciasto na gnocchi składa się z utłuczonych ziemniaków, jajek, mąki i przypraw, a po ugotowaniu doskonale smakują z sosem pomidorowym (możesz użyć np. Sos BOLOŃSKI WINIARY), grzybowym lub z intensywnym pesto.
Aromatyczne zapiekanki z pieca
Zapiekanki wyróżniają się olbrzymią różnorodnością przepisów oraz wyjątkowym smakiem. Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że do przyrządzenia można użyć pozostałości innych dań oraz zalegających w lodówce warzyw. W krótkim czasie przygotujesz takie pyszności jak zapiekanka warzywna lub wyśmienita zapiekanka z kurczakiem, do której wykorzystasz pozostały z obiadu makaron, kawałki mięsa oraz ulubione warzywa. Wyśmienity smak potrawie nadadzą przyprawy oraz ciągnący się żółty ser. Palce lizać!
Pyszna zupa ze świeżymi warzywami
Pozostał ci kawałek steka lub pieczonej piersi z kaczki? Wykorzystaj je do przygotowania wyśmienitej zupy ramen pełnej egzotycznych aromatów. Ten popularny w Japonii bulion nabiera niesamowitego smaku dzięki licznym przyprawom, takim jak świeży imbir, gwiazdki anyżu, czosnek i sos sojowy. Istotą zupy ramen jest jej odpowiednie podanie. Na dużym, głębokim talerzu układa się w kupkach wybrane dodatki, np. makaron, grzyby, kiełki fasoli mung, pak choi, plastry mięsa, paseczki marchewki, pory, szczypior i jajko. Gotową kompozycję należy zalać wrzącym rosołem i natychmiast podawać.
Wyjątkowe bajaderki na deser
Chciałaś przygotować pyszny placek, a wyszedł ci zakalec? Nic straconego. Z niego możesz bowiem przygotować przepyszne ciastka. Mające rzeszę wielbicieli bajaderki są miksem resztek ciast i herbatników z dodatkiem ulubionych bakalii. A wszystko to otoczone pyszną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi. Zamień nieudane ciasto w rozpływające się w ustach bajaderki, które będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.