KobiecePorady.pl

Haluksy – przyczyny i zapobieganie

Haluksy to potoczna nazwa zniekształcenia w postaci palucha koślawego, które dotyka w większości przypadków kobiety. Okazuje się, iż haluksy mogą być schorzeniem dziedzicznym, wtedy dolegliwość ta ujawnia się już u bardzo młodych dziewcząt.

Wioletta -

Powiązane artykuły

  • Bolesne miesiączki u kobiety - przyczyny i leczenie

    Bolesne miesiączki są powszechnym określeniem silnych bólów kurczowych występujących w okolicy krzyżowej i podbrzusza, które pojawiają się w okresie menstruacji. Bóle miesiączkowe pojawiają się najczęściej tuż przed spodziewanym okresem oraz w jego pierwszych dniach. Bóle miesiączkowe występują u zdecydowanej większości kobiet, jednak w niektórych przypadkach są one tak silne, że uniemożliwiają kobietom normalne funkcjonowanie.

  • Palenie i jego negatywne skutki na nasze życie. Dlaczego warto rzucić palenie?

    Dziś już chyba nikt nie neguje faktu szkodliwości palenia i jego negatywnego wpływu na nasze życie i praktycznie każdy jego aspekt. Zdecydowanie warto więc palenia ze swojego życiorysu się definitywnie pozbyć. To bowiem nałóg, który może przynieść niezwykle wiele nie tylko nieprzyjemnych skutków, ale również bezpośrednio stać się zagrożeniem dla naszego życia.

  • Kto jest najbardziej narażony na zgagę?

    Według badań TNS OBOP,  aż co piąta osoba zmaga się z problemem zgagi. Ponad połowa Polaków przynajmniej raz w życiu miała do czynienia z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia w przełyku. Niestety zgaga nie jest zbyt prosta do wyeliminowania, szczególnie w przypadku, gdy znajdujemy się w grupie ryzyka tj. osób, które są narażone na występowanie zgagi. Sprawdź więc jakie osoby są najbardziej narażone na tą uciążliwą dolegliwość.

  • Krwawiące dziąsła. Problem, który może dotknąć i Ciebie

    Kiedy w trakcie mycia naszych zębów zauważymy na szczoteczce krew  zazwyczaj myślimy, że to zapalenie dziąseł. Okazuje się jednak, iż przyczyny takiego stanu mogą być zupełnie inne. Na naszych zębach codziennie „zamieszkuje” spora ilość bakterii, które dodatkowo dokarmiamy za każdym razem, gdy coś zjemy. Wtedy bakterie uruchamiają się i przetwarzają resztki pokarmu budując tym samym płytkę nazębną.