Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie : 35 min.
Dla 4 osób:
● 300 ml mleka
● 1 liść laurowy
● 1 gruby talarek cebuli
● 60 g masła
● 1 cebula
● 2 gałązki selera naciowego
● 50 g mąki
● 425 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
● ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
● 80 g gęstej śmietany typu crème fraîche*
● ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
● 120 g startego sera cheddar
● 60 g świeżo startej bułki
● sól, pieprz (świeżo zmielony)
● papryka mielona
● pieprz kajeński (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu zagotuj mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem. Zagotuj, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na15 min. Przecedź mleko.
Tuńczyka odcedź, zachowując zalewę, i rozgnieć widelcem, odstaw.
Seler naciowy umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rogrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wrzuć mąkę, energicznie mieszając przez ok. minutę.
Dodaj stopniowo przecedzone mleko i zalewę z tuńczyka. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 min, mieszając.
Dodaj startą gałkę muszkatołową, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i 60 g startego sera cheddar. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze chwilę na małym ogniu, aż ser się stopi. Zdejmij z ognia: domieszaj tuńczyka, dopraw solą (z umiarem, bo tuńczyk i zalewa są już dość słone) i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Przełóż całość do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posyp świeżo startą bułką o raz resztą startego sera cheddar. Posyp zmieloną papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut.
*Np. śmietany Szefa Kuchni Danone do sosów.
* Możesz przygotować zapiekankę wcześniej, przechować ją w lodówce, bardzo dobrze smakuje odgrzana. Możesz ją użyć jako farsz np. do naleśników.
*Zamiast tuńczyka możesz użyć łososia z puszki.