KobiecePorady.pl

Tajniki kuchni warzywnej, czyli pożywne menu w wersji wegetariańskiej

Jeszcze kilka lat temu bezmięsna dieta wydawała się rzeczą prawdziwie egzotyczną. Tymczasem z roku na rok liczba osób rezygnujących z mięsa rośnie w zaskakującym tempie. Jeśli koncept całkowitej rezygnacji z dań mięsnych nas nie przekonuje, warto chociaż poeksperymentować z kuchnią wegetariańską. Już kilka przygotowanych na bazie warzyw obiadów udowodni nam, że dania w wersji wege kryją w sobie znacznie więcej smaków i aromatów niż moglibyśmy się spodziewać.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Postnie, lecz smacznie – pomysły na apetyczne dania na Wielki Post

    Oczekiwanie na święta wielkanocne może szczególnie doskwierać miłośnikom dań mięsnych. Niezależnie od tego, czy przestrzegamy postu każdego dnia przed Wielkanocą, czy jedynie w środy i piątki, duża dawka inspiracji kulinarnych ułatwi nam przygotowanie zróżnicowanych i przepysznych obiadów. Przepis na pyszne i postne danie może być bowiem zaskakująco prosty.

  • Umami – co to za smak?

    Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.

  • Genialne właściwości miodu - wiedziałaś o nich?

    Coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, zstępując go właśnie miodem. Każdy wie bowiem o tym, że jest on zdrowy. Ale czy znałaś TE jego właściwości?

  • Genialne właściwości miodu - wiedziałaś o nich?

    Coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, zstępując go właśnie miodem. Każdy wie bowiem o tym, że jest on zdrowy. Ale czy znałaś TE jego właściwości?