Pyszna zapiekanka z tuńczykiem, z dodatkiem selera naciowego i sera cheddar. Może również posłużyć jako farsz do naleśników. Zachęcam Was gorąco do jej spróbowania.
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie : 35 min.
Dla 4 osób:
● 300 ml mleka
● 1 liść laurowy
● 1 gruby talarek cebuli
● 60 g masła
● 1 cebula
● 2 gałązki selera naciowego
● 50 g mąki
● 425 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
● ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
● 80 g gęstej śmietany typu crème fraîche*
● ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
● 120 g startego sera cheddar
● 60 g świeżo startej bułki
● sól, pieprz (świeżo zmielony)
● papryka mielona
● pieprz kajeński (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu zagotuj mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem. Zagotuj, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na15 min. Przecedź mleko.
Tuńczyka odcedź, zachowując zalewę, i rozgnieć widelcem, odstaw.
Seler naciowy umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rogrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wrzuć mąkę, energicznie mieszając przez ok. minutę.
Dodaj stopniowo przecedzone mleko i zalewę z tuńczyka. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 min, mieszając.
Dodaj startą gałkę muszkatołową, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i 60 g startego sera cheddar. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze chwilę na małym ogniu, aż ser się stopi. Zdejmij z ognia: domieszaj tuńczyka, dopraw solą (z umiarem, bo tuńczyk i zalewa są już dość słone) i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Przełóż całość do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posyp świeżo startą bułką o raz resztą startego sera cheddar. Posyp zmieloną papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut.
*Np. śmietany Szefa Kuchni Danone do sosów.
* Możesz przygotować zapiekankę wcześniej, przechować ją w lodówce, bardzo dobrze smakuje odgrzana. Możesz ją użyć jako farsz np. do naleśników.
*Zamiast tuńczyka możesz użyć łososia z puszki.
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Smaki Francji
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34