Przygotowanie : 30 min.
Pieczenie: 50 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 1 opakowanie ciasta francuskiego
● 10 cl mleka
● 20 cl śmietany kremówki
● 4 jajka
● 1 brokuł
● 120 g gorgonzoli
● odrobina masła lub margaryny do natłuszczenia foremki
(lub papier do pieczenia)
● sól, pieprz
● pieprz kajeński (opcjonalnie)
Dodatkowo : foremka do tarty o średnicy 29 cm.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Ciasto wyłóż do natłuszczonej i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) foremki do tarty.
Ponakłuwaj widelcem spód quiche, przykryj spód i boki ciasta dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia, i wyłóż na niego fasolę lub szklane kulki do pieczenia, żeby ciasto się nie podniosło podczas pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Zdejmij papier do pieczenia z fasolą (kulkami), i wstaw ponownie spód do piekarnika na dodatkowe 10 minut.
W międzyczasie umyj i osusz brokuła, podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez około 5-10 minut, tak, żeby brokuł był miękki, ale nie rozgotowany.
Przepłucz zimną wodą i odcedź.
Jajka ubij w misce trzepaczką ze śmietaną i mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
Na podpieczony spód quiche wyłóż małe kawałeczki gorgonzoli, różyczki brokuła, a następnie wylej na wierzch masę jajeczno-śmietanową.
Wstaw do piekarnika na około 25- 30 minut. Podaj na ciepło.