KobiecePorady.pl

Francuska quiche z brokułem i gorgonzolą

Po polsku można by ją ewentualnie nazwać tartą, ale zasadnicza różnica pomiędzy tartą i quiche (czytaj „kisz”) jest taka, że quiche zawsze zawiera masę jajeczno-śmietanową tzw. „appareil”, która stanowi jej podstawę, do niej można dodawać różne składniki, np. pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek, z którym przygotowuje się „quiche lorraine” czyli quiche (tartę) lotaryńską. Quiche można też przygotować np. ze startym żółtym serem lub tuńczykiem bądź też z warzywami w wersji wegetariańskiej. Quiche jest zawsze przygotowywana na cieście francuskim lub kruchym, i występuje tylko w wersji słonej. Natomiast tarta występuje w wersji słonej i słodkiej, ale nie zawiera masy jajeczno-śmietanowej, jedynie sam farsz, np. pomidory, owoce itp.

Poniższy przepis na quiche z brokułem i gorgonzolą jest bardzo prosty, i myślę, że powinien zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za brokułem.

Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie kruchy spód do tej quiche.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Kolorowe jajka mimoza

    « Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy. Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu. Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !

  • Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i fety

    Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorową, zdrową i smaczną sałatkę z czerwonej kapusty, selera naciowego, pomarańczy i fety, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Zapraszam do skosztowania i życzę Wam miłego weekendu.

  • Pasta z buraczków i ricotty

    Wegetariańska pasta z buraczków i ricotty podana z chlebem, tostami lub z włoskimi paluszkami chlebowymi gressini, to idealna przekąska do aperitifu, na śniadanie lub na kolację. Coś lekkiego po bogatym w kalorie okresie świątecznym.

  • Sałatka z cykorii, kiwi i sera roquefort

    Kolorowa, chrupiąca i pełna witamin sałatka na pożegnanie zimy to moja propozycja na dzisiaj, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, a zatem zapraszam do spróbowania!