Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Kręcenie lodów w maszynce: 45 min
Porcja dla 6 osób :
● 400 g wypestkowanych moreli
● 250 g mascarpone
● 120 g drobnego cukru
● 100 g cukru żelującego
● 25 cl mleka pełnotłustego
● 3 jajka (całe)
● 2 żółtka jajek
● 2 łyżki soku z cytryny
● 3 gałązki świeżego rozmarynu
● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Potrzebny sprzęt : maszynka do lodów (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umyte i wypestkowane morele pokrój w paski. Przełóż do garnka, posyp cukrem żelującym. Dodaj sok z cytryny, i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając przez około 15 minut. Odstaw do schłodzenia na 5 minut, po czym zmiksuj owoce aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
W rondlu zagotuj mleko, zdejmij z ognia, wrzuć gałązki rozmarynu, przykryj i pozostaw na pół godziny, a następnie usuń rozmaryn.
W metalowej misce ubij trzepaczką całe jajka i żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii wyskrobanymi ostrzem noża z rozciętej wzdłuż laski wanilii. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i ubijaj jajka z cukrem do białości. Zdejmij z ognia, domieszaj mascarpone ubijając, wlej mleko aromatyzowane rozmarynem, dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż masę lodową do maszynki do lodów i kręć lody przez 30 minut. Domieszaj zmiksowane morele i kręć przez dodatkowe 15 minut. Przełóż masę lodową do odpowiedniego pojemnika i wstaw do lodówki, lub, jeśli zamierzasz podać lody szybko, pozostaw do schłodzenia w maszynce (jeśli posiadasz maszynkę, która chłodzi masę lodową). Jeśli nie używasz maszynki, przełóż lody do naczynia, w którym zostaną zamrożone i mieszaj je często (co pół godziny), aż do całkowitego zamrożenia.