Te lody są absolutnym hitem wśród moich przyjaciół, którzy mieli okazję je u mnie skosztować, wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że są przepyszne i oryginalne. Najlepiej użyć do ich przygotowania maszynki do lodów, ale w ubiegłym roku zrobiłam je po raz pierwszy bez użycia maszynki i też wyszły bardzo dobre.
Połączenie moreli z mascarpone i nutą rozmarynu jest naprawdę rewelacyjne!
A jako że sezon letni jeszcze trwa zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Kręcenie lodów w maszynce: 45 min
Porcja dla 6 osób :
● 400 g wypestkowanych moreli
● 250 g mascarpone
● 120 g drobnego cukru
● 100 g cukru żelującego
● 25 cl mleka pełnotłustego
● 3 jajka (całe)
● 2 żółtka jajek
● 2 łyżki soku z cytryny
● 3 gałązki świeżego rozmarynu
● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Potrzebny sprzęt : maszynka do lodów (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umyte i wypestkowane morele pokrój w paski. Przełóż do garnka, posyp cukrem żelującym. Dodaj sok z cytryny, i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając przez około 15 minut. Odstaw do schłodzenia na 5 minut, po czym zmiksuj owoce aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
W rondlu zagotuj mleko, zdejmij z ognia, wrzuć gałązki rozmarynu, przykryj i pozostaw na pół godziny, a następnie usuń rozmaryn.
W metalowej misce ubij trzepaczką całe jajka i żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii wyskrobanymi ostrzem noża z rozciętej wzdłuż laski wanilii. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i ubijaj jajka z cukrem do białości. Zdejmij z ognia, domieszaj mascarpone ubijając, wlej mleko aromatyzowane rozmarynem, dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż masę lodową do maszynki do lodów i kręć lody przez 30 minut. Domieszaj zmiksowane morele i kręć przez dodatkowe 15 minut. Przełóż masę lodową do odpowiedniego pojemnika i wstaw do lodówki, lub, jeśli zamierzasz podać lody szybko, pozostaw do schłodzenia w maszynce (jeśli posiadasz maszynkę, która chłodzi masę lodową). Jeśli nie używasz maszynki, przełóż lody do naczynia, w którym zostaną zamrożone i mieszaj je często (co pół godziny), aż do całkowitego zamrożenia.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30