Delikatne latte na zimno
Domowa mrożona kawa nie ma sobie równych, jeżeli chcemy poczuć przypływ energii i orzeźwienia. Pierwszą propozycją jest klasyczne latte w mrożonej wersji. Przygotowanie kawy jest niezwykle proste. Podstawą jest oczywiście intensywne i bogate w smaku espresso. Przygotujemy je za pomocą kawiarki lub w ekspresie ciśnieniowym. Dobrym wyborem jest ekspres na kapsułki, np. Nespresso, ze względu na możliwość wyboru kawy w kapsułkach o różnych nutach aromatycznych. W pierwszej kolejności wsypujemy do wysokiej szklanki lód, dodajemy 120 ml zimnego mleka, a następnie espresso. Jeżeli chcemy uzyskać delikatną kawę, można zaparzyć 30 ml małej czarnej lub 60 ml na mocne pobudzenie. Całość zostanie zwieńczona kremową, aksamitną pianką. Wystarczy tylko spienić mleko w spieniaczu tłokowym, ręcznym lub automatycznym, i gotowe!
Karmelowa mrożona kawa
Kawy na zimno dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów! Dodatek syropu karmelowego uczyni z napoju znakomity deser. Oprócz espresso lub kapsułki Caramel Creme będziemy potrzebować mleka skondensowanego, syropu karmelowego i kostek lodu. Można również wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne, jeżeli nie chcemy uzyskać bardzo słodkiej kawy. Jak przygotować karmelową mrożoną kawę? Należy zaparzyć 30 ml espresso, ostudzić i wlać do wysokiej szklanki. Następnie dodajemy ok. 4 łyżeczki schłodzonego mleka skondensowanego lub 150 ml mleka. Całość zostanie zwieńczona bitą śmietaną i syropem karmelowym. Można też wykorzystać drugi, równie znakomity przepis na smakową kawę. Wystarczy wlać do blendera espresso, syrop karmelowy, syrop waniliowy, zimne mleko i kostki lodu. Całość miksujemy i wlewamy do wysokich szklanek. Proporcje wszystkich składników zależą od tego, jak mocną i słodką kawę chcemy uzyskać. Dla dwóch osób może to być ¼ szklaki kawy, ¼ szklanki syropu karmelowego, 1 łyżka syropu waniliowego, ¼ szklanki zimnego mleka.
Mrożona kawa frappe
A może domowa mrożona kawa frappe? W tym przypadku wykorzystamy kawę rozpuszczalną z cukrem. Granulki napoju najlepiej rozpuścić w odrobinie gorącej wody, a kawę w proszku w zimnej. Frappe najłatwiej zrobić przy pomocy blendera lub shakera. Należy wsypać do naczynia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odrobinę wody i cukier do smaku. Całość blendujemy do momentu, aż powstanie gładka, aksamitna piana. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, dodajemy kawę i wlewamy ok. 150-200 ml zimnego mleka. Warto również zadbać o odpowiednie dodatki, dzięki którym domowa mrożona kawa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej efektowna. Kawy na zimno znakomicie komponują się z bitą śmietaną, syropem smakowym, cynamonem lub kakao. Aby napój nabrał większej mocy i intensywniejszego smaku, można dodać do niego 30 ml espresso. Możliwości przygotowywania mrożonych kaw są naprawdę duże!