Przygotowanie: 25 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 600 g jarmużu
● 4 pomarańcze
● 2 ząbki czosnku
● 1 zielona cebulka
● 40 g świeżego imbiru
● 3 łyżki pestek dyni
● 1 garść różnych kiełków (brokuła, rzeżuchy, buraka…)
● 10 cl oliwy z oliwek
● 1 łyżka oleju lnianego
● 4 cl. soku z cytryny
● ½ łyżeczki mielonego cynamonu
● sól
● jadalne kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Usuń grube i twarde części z jarmużu, po czym pokrój liście na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj sok z pomarańczy z 1 łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dodaj liście pokrojone jarmużu, wymieszaj i odstaw.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, wymieszaj trzepaczką (lub zmiksuj) z imbirem, cynamonem, olejem lnianym, sokiem z cytryny i resztą oliwy z oliwek, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Pozostałe dwie pomarańcze obierz, usuwając białe błonki, podziel na cząstki. Wymieszaj liście jarmużu z przygotowanym dressingiem z czosnku i imbiru. Przełóż do 4 talerzy lub miseczek, na wierzchu ułóż cząstki pomarańczy, posyp jagodami goji, pestkami dyni, kiełkami, poszatkowaną zieloną cebulką i podaj. Smacznego!