- Winogrona
Winogrona zawierają ważne flawonoidy – proantocyjanidy, które znajdują się w skórce oraz w nasionach tego owocu. Badania kliniczne potwierdziły, że winogrona zwiększają poziom dobrego cholesterolu LDL i równocześnie obniżają HDL.
- Fasola
Fasola może obniżyć poziom złego cholesterolu o około 6 proc. Takie wyniki zostały uzyskane podczas badania, w którym osoby przez 8 tygodni jadły codziennie pół kubka pieczonej fasoli. Naukowcy potwierdzają, że zawarty w fasoli roślinny błonnik wpływa na obniżenie poziomu wchłaniania się cholesterolu. Warto wprowadzić do menu fasolę czarną, czerwoną oraz pinto.
- Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który bardzo skutecznie wpływa na obniżenie cholesterolu. Zaleca się spożywanie 2 łyżek oliwy z oliwek każdego dnia zamiast innych tłuszczów.
- Ryby
Ryby oraz suplementy z tłuszczów ryb skutecznie obniżają poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów związanych z cholesterolem. Według przeprowadzonych badań okazało się, iż połączenie tłuszczu ryb z czerwonym ryżem przynosi podobne efekty do zastosowania leków na receptę w walce z cholesterolem.
- Zielona herbata
Zielona herbata zawiera taninę, która w sposób naturalny może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Natomiast katechiny, które zawarte są w zielonej herbacie mogą z kolei zmniejszyć wchłanianie się cholesterolu w jelitach.
- Psyllium
Psyllium (łupiny nasion babki jajowatej) jest to naturalny błonnik spożywcy, który również może skutecznie wspomóc obniżenie złego cholesterolu. Wyniki badań pokazały, iż u osób zażywających przez 26 dni psyllium całkowity cholesterol obniżył się o 4,7 proc., natomiast cholesterol LDL o 6,7 proc.