1. Jajka
Jajko to jeden z najważniejszych symboli tych pięknych świąt, symbolizuje bowiem zmartwychwstanie. Zawsze pojawia się w koszyczku, dlatego i na stole na pewno nie może go zabraknąć. Znamy różne potrawy wielkanocne z jajkiem w roli głównej, między innymi jajka faszerowane, jajka z majonezem, z różnego typu sosami czy też w żelatynowej zalewie.
2. Biała kiełbasa
Pyszna, aromatyczna, świeża – biała kiełbasa to zdecydowanie jeden z najważniejszych wielkanocnych przysmaków. Idealne dodatki do niej to oczywiście ćwikła oraz chrzan, nieco musztardy także się przyda. Do tego kromka chleba i mamy przepyszne śniadanie!
3. Wędliny
Zapewne na każdym stole w te wyjątkowe święta pojawią się różnego rodzaju wędliny. Szynki, balerony i inne tego typu przysmaki okażą się być bardzo dobrym pomysłem na wielkanocny smakołyk. Jeśli masz możliwość samodzielnego ich uwędzenia, skorzystaj z niej koniecznie, to bowiem prawdziwa symfonia smaku!
4. Sałatka jarzynowa
Gdy wymieniamy potrawy wielkanocne, na pewno nie możemy pominąć milczeniem także tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Każda pani domu ma na nią swój patent, jedne dodają ogórki kiszone, inne zaś konserwowe, czasami pojawia się w nich odrobina jabłka, czasem zaś łyżeczka musztardy. A Ty, jaką sałatkę przygotujesz w tym roku na swój stół?
5. Barszcz biały
Czy ktokolwiek byłby w stanie wyobrazić sobie wielkanocną ucztę bez barszczu białego albo żurku? My z całą pewnością nie, zapach tej wspaniałej zupy już od rana bowiem rozchodzi się po domu, gwarantując fantastyczne doznania smakowe. Pływa w nim biała kiełbasa, jajko i chrzan – jest pysznie! Na pewno solidna porcja pysznego białego barszczu zachwyci każdego smakosza!