1. Barszcz biały
Bez barszczu białego (albo też żurku z kiełbasą) nie możemy wręcz wyobrazić sobie śniadania wielkanocnego. Zwykle to właśnie od niego rozpoczyna się biesiadowanie. Prócz mięsnego dodatku pojawia się w nim także jajko, dużo chrzanu tartego i przypraw. Cudownie smakuje i wspaniale syci!
2. Kiełbasa biała
Biała kiełbasa niemal zawsze pojawia się w wielkanocnym koszyczku, a zatem trafia także na stół wielkanocny. Ważne jest to, by kupić ją w dobrym sklepie, by była stworzona ze świeżego mięsa wysokiej jakości. Do tego trochę chrzanu albo ćwikły, kroma chleba – to jest pyszne!
3. Jajka
Najważniejszym symbolem Wielkanocy są oczywiście jajka – to bowiem kwintesencja tego święta. Śniadanie wielkanocne na pewno nie mogłyby się bez tego przysmaku obyć. Oczywiście jajka podać można w przeróżnej formie, na przykład z majonezem, w wersji fit, z warzywami czy też po prostu ugotowane na twardo.
4. Wędliny
Wędlin zdecydowanie nie może zabraknąć na stole, gdy jemy śniadanie wielkanocne. Gdy tylko mamy taką możliwość, uwędźmy je samodzielnie lub kupmy u kogoś, kto to robi, są bowiem znacznie smaczniejsze od sklepowych. Szynki, balerony, ogonówki…zdecydowanie jest w czym wybierać!
5. Sałatka jarzynowa
W zdecydowanej większości polskich domów sałatka jarzynowa pojawia się na świątecznym stole. Dla liczących kalorie także jest rozwiązanie – można bowiem zrobić ją bez majonezu, na bazie jogurtu naturalnego wymieszanego z musztardą. Też będzie pysznie!
6. Zimne nóżki
To także tradycja w niejednym polskim domu. Danie proste, lecz bardzo smaczne. W tradycyjnej wersji tworzy się je z nóżek wieprzowych, jednak ci, którzy za nimi nie przepadają, zastosować mogą filet kurczaka albo wędlinę. To będą smaczne święta!