1. Jajka
Jajka to oczywiście najważniejszy symbol Wielkanocy, kojarzą się ze zmartwychwstaniem i nowym życiem. Wkładamy je do święconki, a w niedzielę zajadamy ze smakiem. Jeśli chodzi o tradycyjne śniadanie wielkanocne, mogą się one pojawić w przeróżnych formach. Gotowane i podane z majonezem, nadziewane, z różnego rodzaju sosami i dodatkami – tak, by było naprawdę pysznie!
2. Barszcz biały
Przepyszny, niezwykle aromatyczny i pełen przypraw i dodatków barszcz biały (albo żurek) to nieodłączny element śniadania wielkanocnego. Zwykle jedzony jest na początku ucztowania. Pojawiają się w nim kawałki jajka oraz białej kiełbasy, a także chrzan. Jest bardzo smaczny!
3. Wędliny
Tradycyjne śniadanie wielkanocne musi zawierać też różnego rodzaju wędliny. Najlepiej byłoby uwędzić je samemu lub kupić od kogoś, kto się tym zajmuje – takie mają zdecydowanie najlepszy smak. Szynki, balerony, ogonówki i inne przysmaki bardzo szybko znikają ze świątecznego stołu!
4. Sałatka jarzynowa
Jej zapach roznosi się podczas świątecznych dni niemalże w każdym polskim domu. Zwykle ma w sobie sporo majonezu, dlatego osoby stosujące dietę redukcyjną starają się raczej jej unikać. Jednak można zrobić ją także w wersji fit, czyli z jogurtem naturalnym i małą ilością musztardy, tak też smakuje bardzo dobrze.
5. Biała kiełbasa
W sobotę umieszczamy ją w wielkanocnym koszyczku, natomiast w niedzielę zajadamy ze smakiem. Na pewno biała kiełbasa pojawi się w każdym niemalże polskim domu. Idealne dodatki to niej to oczywiście musztarda, ćwikła oraz chrzan, warto zjeść ją z kromką świeżego (najlepiej wiejskiego lub upieczonego samodzielnie) chleba i warzywami. Wszystko wskazuje na to, że to będą pyszne święta!