Już niebawem świąteczny czas, na który tak bardzo czekamy. Przygotowujemy się do niego bardzo pilnie, dbając o każdy szczegół. Czeka nas oczywiście tradycyjne śniadanie wielkanocne, podczas którego mamy okazję do tego, by porozmawiać, ale i poucztować. Jak zatem powinno wyglądać tradycyjne śniadanie wielkanocne, co musi się pojawić?
Teresa Kasprzycka @ shutterstock.com
1. Jajka
Jajka to oczywiście najważniejszy symbol Wielkanocy, kojarzą się ze zmartwychwstaniem i nowym życiem. Wkładamy je do święconki, a w niedzielę zajadamy ze smakiem. Jeśli chodzi o tradycyjne śniadanie wielkanocne, mogą się one pojawić w przeróżnych formach. Gotowane i podane z majonezem, nadziewane, z różnego rodzaju sosami i dodatkami – tak, by było naprawdę pysznie!
2. Barszcz biały
Przepyszny, niezwykle aromatyczny i pełen przypraw i dodatków barszcz biały (albo żurek) to nieodłączny element śniadania wielkanocnego. Zwykle jedzony jest na początku ucztowania. Pojawiają się w nim kawałki jajka oraz białej kiełbasy, a także chrzan. Jest bardzo smaczny!
3. Wędliny
Tradycyjne śniadanie wielkanocne musi zawierać też różnego rodzaju wędliny. Najlepiej byłoby uwędzić je samemu lub kupić od kogoś, kto się tym zajmuje – takie mają zdecydowanie najlepszy smak. Szynki, balerony, ogonówki i inne przysmaki bardzo szybko znikają ze świątecznego stołu!
4. Sałatka jarzynowa
Jej zapach roznosi się podczas świątecznych dni niemalże w każdym polskim domu. Zwykle ma w sobie sporo majonezu, dlatego osoby stosujące dietę redukcyjną starają się raczej jej unikać. Jednak można zrobić ją także w wersji fit, czyli z jogurtem naturalnym i małą ilością musztardy, tak też smakuje bardzo dobrze.
5. Biała kiełbasa
W sobotę umieszczamy ją w wielkanocnym koszyczku, natomiast w niedzielę zajadamy ze smakiem. Na pewno biała kiełbasa pojawi się w każdym niemalże polskim domu. Idealne dodatki to niej to oczywiście musztarda, ćwikła oraz chrzan, warto zjeść ją z kromką świeżego (najlepiej wiejskiego lub upieczonego samodzielnie) chleba i warzywami. Wszystko wskazuje na to, że to będą pyszne święta!
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Justyna
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50